Nyheter

Årsmøte

Torsdag 30. juni kl. 18:00

Sted: Ammerudgrenda 174

Saksliste

Årsmøte

Årsmøte ble avholdt tirsdag 25.03.2014 på Cathinka Guldberg-senteret. Det ble avholdt valg på styre. Det nye styret består av føgende personer:

Leder:
Kari Dyrdal

Styremedlemmer:
Ane Brit Sundal
Hege Carlstrøm
Andrea Hewing
Signe Endresen

Carol Østby (vara)

 

Dokumenter (klikk på link):

Årsmelding med regnskap
Protokoll
Innkalling

 

 

 

 

Nyhetsarkiv:

Frivillighetsprisen 2013: Carol Østby og Molly ble finalister

NODAT-ekvipasjen Carol Østby og puddelen Molly ble nominert til Frivillighetsprisen 2013 av Grimatad Bibliotek, Eide skole og NODAT. De ble kåret til årets frivillige i sitt fylke, Aust-Agder. Som fylkesvinner kom de videre til den nasjonale konkurransen. Juryen plukket dem ut til å være en av 5 seminfinalister. Disse ble presentert på TV2 God Morgen Norge i slutten av november. Publikum fikk mulighet til å stemme frem sin favorittkandidat. Carol og Molly fikk nok stemmer, og ble dermed én av tre finalister. Torsdag 5. desember ble Carol intervjuet på TV2 God Morgen Norge på direkten, sammen med de to andre finalistene. Vinneren av Frivillighetsprisen 2013 ble de frivillige som setter opp Spelet om Heilag Olav.  NODAT er kjemepstolte av at vår flotte ekvipasje som har vært fantastiske representanter for terapihund-arbeidet i Norge,  og gratulerer den verdige vinneren!

Carol på lunsjen til FrivillighetNorge 5. desember 2013, sammen med de andre finalistene og vinneren.

Carol og Molly er utdannet terapihundekvipasje hos NODAT, og barnehundekvipasje hos Norske Terapihundskolen. De bruker mye av sin tid hver uke på å besøke eldre på sykehjem og jobbe med barn som trenger lesetrening i Grimstad. I Norge er bruk av terapihunder i helsevesen og i pedagogisk arbeid på skoler relativt nytt. Carol er derfor en pioner på feltet, både i sitt lokalområde og nasjonalt. Hun er ivrig etter å videreutvikle seg selv faglig og videreutdanner kontinuerlig hunden. Carol har en utpreget vennlighet, raushet og integritet. Hun brenner for det en hund kan bidra med i møte med mennesker, som helsefremmende tiltak og pedagogisk hjelp. Hennes vennlige vesen, avvæpnende stil og trygge fremtoning bidrar til å bygge relasjoner og entusiasme rundt terapihundarbeid.

 

Nyhetsarkiv:

 

Til informasjon / pressemelding

Oslo, 28.10.2013

Styret i NODAT har i den senere tid blitt gjort oppmerksom på at det finnes enkelte i Norge som holder besøkshund-kurs som er svært korte (en helg) og med et meget forenklet innhold, der det er en ’godkjenning’ på siste dagen. Høsten 2012 har en av disse personene avholdt kurs og gitt inntrykk av at dette er NODAT-kurs. Dette stemmer ikke. NODAT holdt ingen kurs høsten 2012, og har heller ikke avholdt noen kurs i 2013. Det er ikke planer om nye kurs i fremtiden. Vi har aldri gitt noen tillatelse til å holde kurs på våre vegne. Dersom det finnes ekvipasjer som har deltatt på kurs i de nevnte periodene og har blitt gitt inntrykk av at de er godkjent av NODAT stemmer dette ikke. NODAT mener, på generelt grunnlag, at besøkshund- og terapihund-kurs som kun varer en helg, med eksamen/godkjenning samme helg, ikke er tilstrekkelig for at en ekvipasje (hund og fører) er klare til å arbeide med dyreassisterte intervensjoner (DAI). Et slikt kursopplegg gir ikke ekvipasjen tid til å modnes, skaffe seg praksis med oppfølging eller tid til å trene inn alle momentene en besøkshund og terapihund må kunne for å virke i helsevesenet på en effektiv, trygg og meningsfull måte.

Uansett hvilke kurs man ønsker å gå, har alltid kursdeltakeren et ansvar for å sjekke kvaliteten på kurset og instruktørens kompetanse. Det finnes flere i Norge som holder kurs i dyreassisterte intervensjoner (DAI, besøkshund- og terapihund-kurs) som har høy faglig kvalitet og gir en grundig utdannelse, og NODAT kan være behjelpelige med informasjon om disse på direkte forespørsel. Gruppen mennesker som besøkshunder og terapihunder vanligvis besøker er en svært sårbar gruppe, og vi mener det er bekymringsfullt at enkelte ikke tar nevneverdig hensyn til dette i sin kursvirksomhet.

Vi oppfordrer alle sektorer i helsevesenet til å skaffe seg mest mulig kunnskap om hva dyreassisterte intervensjoner (DAI) innebærer, og er oppmerksomme på å ivareta sikkerhet og trygghet for sine pasienter. Dette innebærer blant annet å sjekke kompetansen til de ekvipasjene de vurderer ta inn på sine institusjoner. NODAT kan på forespørsel være behjelpelige med informasjon og kunnskap om DAI, samt formidle kontakt med ferdig utdannede ekvipasjer med nødvendig kompetanse.

Alle ekvipasjer som er godkjent av NODAT får et eget ID-kort med navn og bilde på hund og fører, samt et ID-nummer. Kortet har også NODATs logo. Dette kortet skal bæres synlig, sammen med vest på hunden når de går på besøk. Ekvipasjer som har både gyldig ID kort fra NODAT og vest er de eneste som er godkjent av oss. Et laminert kursbevis uten logo eller ID nummer er ikke gyldig som bevis på kravene vi stiller til besøks- og terapihund-ekvipasjer. Kun ekvipasjer som har vært egnethetstestet på barn og med godkjent spesialiseringskurs på barn bør arbeide med barn under 13 år.

Dessverre er det fortsatt slik at vi i Norge ikke har en fastsatt standard for besøkshunder og terapihunder, og NODAT har derfor testet sine kursdeltakere opp mot den amerikanske standarden til Pet Partners (tidligere Delta Society). I Norge finnes det ennå ingen retningslinjer for hva en hund og ekvipasje som arbeider med dyreassisterte intervensjoner (DAI) bør kunne, og hvilke minstekrav som kreves for å kunne kalle seg en godkjent besøkshund-ekvipasje eller terapihud-ekvipasje. Dette mener NODAT er svært uheldig, fordi det skaper store variasjoner i den kvaliteten helsevesenet kan forvente av en ekvipasje. NODAT mottok i 2012 prosjektmidler fra Gjensidigestiftelsen til arbeidet med en norsk standard. Arbeidet med en norsk standard er i gang, men ikke avsluttet.

Dersom noen har spørsmål eller ytterligere informasjon i  denne saken bes de ta kontakt med styreleder Signe Endresen direkte, på t. 928 86 487 eller signe@nodat.no

Last ned PDF av pressemeldingen her

 

Powered by WordPress | Designed by: Virtual Server Hosting | Thanks to Best CD Rates, Wicked Eugene and Registry Booster Review

NODAT - Norsk Organisasjon for Dyreassistert Terapi E-post: mail.til (at) nodat.no Organisasjonsnummer: 993198870, Kontonummer: 1503 15 87791 © 2016 NODAT